+31 (0)36 5304248

Huisvestingskosten ZZP ondernemer wel of niet aftrekbaar

Stel een ondernemer ZZPer huurt of heeft een eigen bedrijfsruimte.

Met een aparte bedrijfsruimte mag u alle kosten aftrekken die u voor deze bedrijfsruimte maakt.
Bijvoorbeeld: de huur, kosten voor energie, OZB, verzekeringen, beveiliging en schoonmaak. Maar ook kosten voor vloerbedekking, het behang, uw nieuwe bureau en archiefkasten zijn aftrekbaar.

De ondernemer ZZPer met een eigen huis (huurhuis) heeft een kamer ingericht als kantoor voor zijn onderneming.

De energierekening betaald hij van de zakelijke rekening.
Wat kan hij nu fiscaal met de kosten van de kantoorruimte en de BTW van de energierekening?

  • Kosten werkruimte aan huis onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar
  • Zelfstandigheidseis en inkomenseis
  • Energieverbruik apparaten van het bedrijf aftrekbaar
  • Wanneer recht op BTW-aftrek?

Er van uitgaande dat u zzp-er bent; u drijft uw onderneming dus niet via een BV (TBS ter beschikkingsstellings regeling) en u heeft geen werknemers in dienst en dat het huurcontract van uw woning niet ‘op de zaak’ staat.

Aftrek van de kosten van een werkruimte

Het antwoord op de vraag of de kosten van een zakelijk gebruikte werkruimte thuis aftrekbaar zijn van de fiscale winst, begint met een beoordeling van de werkruimte. Op grond van de zogenoemde fiscale werkruimteregeling zijn de kosten van de werkruimte in een privéwoning (eigen woning of huurwoning) namelijk alleen aftrekbaar als de werkruimte aan bepaalde voorwaarden voldoet. Van een dergelijke ‘kwalificerende’ werkruimte is sprake als aan twee voorwaarden wordt voldaan: een zelfstandigheidseis en een inkomenseis.

 

Zelfstandigheidseis

De zelfstandigheidseis houdt in dat de werkruimte een zelfstandig deel van de woning moet zijn. In essentie gaat het hierbij om de vraag of de werkruimte apart zou kunnen worden verhuurd aan een derde. Voor die verhuurbaarheid is van belang dat de werkruimte eigen sanitaire voorzieningen heeft en een eigen ingang heeft. Een werkplek in de woonkamer, een slaapkamer of een zolderkamer voldoet hier niet aan.

Inkomenseis

Op grond van de inkomenseis moet een bepaald deel van het arbeidsinkomen in of vanuit de werkruimte worden verdiend.

Er geldt dat u 70% van uw totale inkomen in de werkruimte van uw woning moet verdienen om aan de inkomenseis te voldoen.

Als u naast de werkruimte in uw woning niet tevens ergens anders een werkruimte heeft, geldt een andere inkomenstoets namelijk ten minste 30% van uw totale arbeidsinkomen IN de werkruimte verdienen  (fysieke aanwezigheid) en ten minste 70% van uw arbeidsinkomen verdienen IN of VANUIT de werkruimte.

Een slaapkamer of zolderkamer als werkruimte gebruikt. Ik ga er vanuit dat die kamer geen eigen sanitair en eigen ingang heeft. Daardoor voldoet de werkruimte niet aan de zelfstandigheids eis zodat in uw situatie geen sprake is van een kwalificerende werkruimte. In beginsel heeft u daardoor ook geen recht op aftrek van de met de werkruimte samenhangende huisvestingskosten.

Energiekosten

Toch kunt u op een andere manier nog in aanmerking komen voor aftrek van (een deel van) de energiekosten. Als u namelijk in uw werkruimte met apparatuur werkt die veel energie verbruikt (zoals een server/printer), en die apparatuur staat op uw ondernemingsbalans, dan zijn de energiekosten van die apparatuur alsnog aftrekbaar van uw fiscale winst. U kunt de energiekosten per apparaat berekenen:

W: Het aantal Watt dat het apparaat verbruikt

U: Het aantal uur dat het apparaat per dag aan staat

D: Het aantal dagen per jaar dat het apparaat aan staat

De formule is nu: (W x U x D)/1.000. De uitkomst vermenigvuldigt u met het tarief dat u per kilowattuur betaalt, ongeveer € 0,25 per kW/h.

De BTW van de energierekening

Met betrekking tot de btw gelden niet de bovengenoemde eisen voor de werkruimte. Voor de btw bestaat recht op aftrek voor dat deel van de (btw over de) energiekosten die u kunt toerekenen aan het bedrijfsmatig gebruik van de woning. Voor het bepalen van dat deel kunt u gebruik maken van de oppervlaktemethode:

Bereken de energiekosten (gas en elektra) van uw hele woning (inclusief de werkruimte)

Bereken de verhouding vloeroppervlak werkruimte in vierkante meters (m2)/ totaal vloeroppervlak woning (m2)

Als u gedeeltelijk bent vrijgesteld van btw dan heeft u ook minder recht op BTW-aftrek.

LET OP: zelfstandige ruimte (keuze vermogen) op de balans zetten kan vergaande gevolgen hebben in de toekomst.

Zie ook: Autokosten privéauto in de eenmanszaak/ZZP onderneming, hoe zit dat nu precies met de BTW?

Voor aanvullende informatie over ZZP administratie en de belastingaangifte in de regio Almere, Amsterdam of Lelystad neemt u vrijblijvend contact op met Visee Finance. U kunt uw vragen stellen via het contactformulier op deze website of u kunt gebruik maken van de “Call me back” optie. Ook kunt u ons zelf bellen via telefoonnummer +31 36 5304248. Natuurlijk zijn wij ook klanten buiten de regio Amsterdam / Almere van dienst. Onze klanten zijn gevestigd in Amsterfoort, Bussum, Breukelen, Naarden en Hilversum.

Pin It on Pinterest

Share This