+31 (0)36 5304248

10 stappen voor het starten van je eigen bedrijf als ZZPer of DGA van je BV

10 Stappen:

 1. Start met je idee. Je idee hoeft niet nieuw te zijn om succesvol te zijn. Veel bedrijven zijn groot geworden door bestaande zaken simpelweg te: verkleinen, versnellen, verbeteren etc.
 2. Maak een ondernemingsplan. Dit hoeft niet een immens afstudeerproject te worden van honderden pagina’s maar moet zeker de volgende punten bevatten:
  1. Beschrijving product/dienst
  2. Kostenstructuur product/dienst en de opbouw in variabele en vaste kosten
  3. Hoe groot is de afzetmarkt (regionaal, landelijk of wereldwijd)
  4. Beschrijving van de concurrentie. Wie zijn het, hoe groot en sterk zijn ze, hoe zullen ze concurreren met jouw bedrijf, waar zijn ze gevestigd, wat rekent de concurrentie voor het product de dienst?
  5. Hoe treed je toe tot de markt en zijn er drempels te nemen zoals vergunningen?
  6. Financieel plan met begroting:
  7. Investeringsplan
  8. Prognose van de resultatenrekening en balans
  9. Liquiditeiten (cashflow) prognose
  10. Financieringsplan
 3. Het financieel plan bevat een deel voor de initiële opstartkosten, aanloopkosten en investeringsplan. Hieruit blijkt wel of er een financiering noodzakelijk is. Bepaal of je gaat financieren via een banklening of middels informal investers. Informal investers zijn meestal (ex) ondernemers die geld willen investeren tegen een verwacht hoger rendement dan zij op een spaarrekening krijgen.
  1. Voordeel:Ondernemer krijgt gratis toegang tot de kennis en ervaring van de investeerders.
  2. Nadeel:De informal investers willen eigenlijk altijd een aandeel in uw onderneming.
 4. Stel een marketing plan samen.
 5. Regel de fiscaal en juridisch noodzakelijk zaken
 6. Stroomlijn de volgende infrastructuur:
  1. a) Centraliseer klantgegevens en leveranciergegevens
  2. b) Maak het betaalsysteem gemakkelijk (PIN automaat/IDEAL/Bankrekening)
  3. c) Leg een overzichtelijke administratie aan en zorg dat deze UP TO DATE is. Veel startende MKB ondernemers weten niet precies of ze geld verdienen of verliezen. In de aanloopfase van een onderneming is het enorm belangrijk aangezien er dan nog bijgestuurd kan worden.
  4. d) Houdt historische gegevens bij zowel commercieel als financieel omdat deze bij eventuele verkoop van de onderneming een onderbouwing is van de waarde(vraagprijs).
  5. e) Maak backup’s.
 7. Neem de stap en begin de onderneming. Focus op de orderportefeuille, winstgevendheid en kwaliteit waarbij de klant centraal staat. Veel startende ondernemers hebben in het begin de focus verkeerd liggen bijvoorbeeld: Mooi kantoor, representatieve auto en fantastisch uitgedachte BV structuren. De genoemde zaken zijn handig, leuk en mooi maar zijn niet de primaire activiteiten waar de focus op zou moeten liggen.
 8. Gebruik het WWW World Wide Web. Denk aan een website, webwinkel, advertenties en reclame etc
 9. Wees “lean and mean” (zonder overbodige poespas, efficiënt en effectief)
 10. Evalueer punt 1 tot en met 9 en verbeter deze want in het verleden behaalde resultaat biedt geen garantie voor de toekomst. Bijvoorbeeld:
  1. Verbeter je product of dienst
  2. Breidt je product of dienst uit
  3. Pas je operationeel en strategisch plan aan de nieuwe omstandigheden
  4. De huidige concurrenten zijn niet je toekomstige concurrenten

TIP: Een bedrijf starten kost tijd, inzet en geld. De meeste bedrijven verdienen niet meteen geld. Houdt hier rekening mee met name privé.

TIP: Het is leuk dat je van je hobby je werk hebt gemaakt maar houdt focus op het geld verdienen.

LET OP: De tijd om voor jezelf te beginnen lijkt nooit juist. Er zijn altijd wel redenen om iets niet te doen en in dit geval om je zelfstandigheid uit te stellen.

Het starten vanuit een stamrecht BV is ook mogelijk en kan voordelen hebben.

Zie ook: 11 misstappen bij het starten van je eigen bedrijf als ZZPer of DGA van je BV

“The way to get started is to quit talking and begin doing.”

Walt Disney

1901-1966

Voor aanvullende informatie over een bedrijf starten en een zelfstandig ondernemer worden in de regio Almere, Amsterdam of Lelystad neemt u vrijblijvend contact op met Visee Finance. U kunt uw vragen stellen via het contactformulier op onze website of u kunt gebruik maken van de “Call me back” optie. Ook kunt u ons zelf bellen via telefoonnummer +31 36 5304248. Natuurlijk zijn wij ook klanten buiten de regio Amsterdam / Almere van dienst. Onze klanten zijn gevestigd in Amsterfoort, Bussum, Breukelen, Naarden en Hilversum.

Pin It on Pinterest

Share This